Kleurrijke macarons, smaakvolle kunst uit eigen keuken!
Kleurrijke macarons, smaakvolle kunst uit eigen keuken!
Recept voor 20 - 24 macarons (40 - 48 helften)
Stel je voor: je keuken vult zich met een vleugje amandel en zoete verwachting, terwijl je begint aan het maken van je eigen glutenvrije macarons met de FunCakes Mix voor Macarons. Deze glutenvrije mix is speciaal ontwikkeld om eenvoudig en snel luchtige, kleurrijke en delicate macarons te kunnen bakken — zónder gluten! Dit maakt de mix uitermate geschikt voor mensen met coeliakie, glutenintolerantie of iedereen die graag glutenvrij geniet, zonder compromis op smaak of textuur.
Zo maak je zelf perfecte glutenvrije macarons
Wanneer je begint met het maken van glutenvrije macarons met de FunCakes Mix voor Macarons, start je met het afwegen van de bakmix en voeg je vers eiwit toe. Tijdens het mixen merk je hoe het beslag stevig en glanzend wordt. Nu kun je eenvoudig kiezen voor een kleurstof of wat extra smaak, zoals vanille-extract, en het mengsel in een spuitzak doen. Op bakpapier spuit je gelijke rondjes. Je kunt ook een speciale Macaron bakmat gebruiken voor de juiste vorm en grootte.
De koekjes laat je kort rusten, zodat ze een gladde bovenkant krijgen. Terwijl de oven ze bakt, zie je ze hun bekende randje en ‘voetje’ vormen. Na het bakken laat je ze goed afkoelen waardoor ze stevig genoeg zijn om te vullen. Vervolgens kies je een vulling, zoals chocoladeganache, jam of botercrème, en druk je steeds twee schelpen samen tot een macaron. Het eindresultaat is een macaron met een krokante buitenkant, een zachte kern en een smaakvolle vulling. Een ideale lekkernij voor jezelf of om uit te delen.
Hoe scheid je het eiwit?
Het scheiden van eiwit en eigeel doe je door het ei boven een kom te breken en de dooier voorzichtig heen en weer te laten glijden tussen de twee helften van de eischaal, zodat het eiwit in de kom druipt en het eigeel achterblijft in de schaal. Je kunt hiervoor ook je hand als zeef gebruiken: hou je vingers licht gespreid boven een kom, breek het ei in je hand en laat het eiwit erdoorheen lopen terwijl de dooier in je hand blijft liggen. Zorg er altijd voor dat er geen eigeel in het eiwit komt, want dit kan het opkloppen van eiwitten moeilijk maken.
Chocoladeganache: de perfecte basis voor een romige vulling
Chocoladeganache maken, is eenvoudig en geeft een heerlijk romig resultaat en is ideaal voor vullingen van macarons. Gebruik pure, melk of witte chocolade melts en meng dit met slagroom. Doe de melts in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom in een steelpan tot deze net niet kookt en giet de hete room vervolgens over de chocolade. Laat het mengsel een paar minuten staan zodat de chocolade kan smelten en roer daarna rustig tot een gladde, glanzende ganache ontstaat. Voor extra smaak kun je een theelepel FunCakes smaakpasta, zoals Witte Choco, toevoegen aan de warme ganache voordat je alles goed doorroert. Laat de ganache afkoelen tot de gewenste dikte voordat je deze gebruikt als vulling voor je macarons. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan kies je bij PGAromaWinkel voor de kant-en-klare FunCakes Ready To Use Ganache, die direct gebruikt kan worden na kort verwarmen in de magnetron of au bain-marie. Zo zet je in korte tijd een perfecte chocoladeganache op tafel, helemaal naar jouw smaak en stijl.
Botercrème maken: romige basis voor macaron vulling
Met de botercrèmemixen van PGAromaWinkel maak je eenvoudig een luchtige, romige botercrème. Kies bijvoorbeeld de FunCakes Mix voor Botercrème. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Voor één portie meng je 125 gram mix met 125 ml water en laat je dit mengsel minimaal een uur op kamertemperatuur staan. Klop ondertussen 150 gram ongezouten (room)boter in ongeveer vijf minuten zacht. Voeg dan het opgesteven mengsel in delen toe aan de boter en mix na elke toevoeging goed door. Blijf kloppen tot je een gladde en luchtige crème hebt, dit duurt circa tien minuten. Eventueel kun je de botercrème op smaak brengen met één van de natuurlijke smaakpasta’s uit het assortiment van PGAromaWinkel of hem kleuren met kleurstoffen. Gebruik de crème direct voor het vullen van de macarons. Je kunt de botercrème ook enkele dagen bewaren in de koelkast. Zo maak je snel én makkelijk een perfecte basis voor al je creatieve bakprojecten.
Snel en simpel zelf macarons maken in het kort
- Gebruiksgemak: Je hoeft alleen nog eiwit toe te voegen aan de mix. Door de nauwkeurig afgewogen samenstelling is het eindresultaat altijd consistent en professioneel.
- Smaak en Structuur: De mix bevat amandelmeel, wat zorgt voor een authentieke, lichtzoete smaak en een krokante buitenlaag met een zacht binnenste — precies zoals een Franse macaron hoort te zijn.
- Kleuren en Decoraties: Voeg eenvoudig kleurstoffen, smaken of decoratie toe om je macarons volledig naar wens te maken. De neutrale basis accepteert elke kleur of creatieve toevoeging.
- Snel en eenvoudig: Minimale voorbereiding, maximaal resultaat.
- Consistentie: Altijd stabiele, luchtige macarons, ideaal voor zowel beginners als gevorderde bakkers.
- Creatieve vrijheid: Basis snel klaar, zodat je kunt experimenteren met smaken, kleuren en vullingen.
- Geschikt voor dieetwensen: Glutenvrij, halal en gecertificeerd veilig voor mensen met glutenintolerantie.
De mix wordt geproduceerd in een glutenvrije faciliteit en bevat minder dan 20mg gluten per kilo (20ppm), wat veilig is voor de meeste mensen met een glutenvrij dieet. Het product is bovendien halal gecertificeerd.
Zelf macarons maken is eenvoudig en creatief: met de juiste mix van PGAromaWinkel zet je in een paar stappen kleurrijke, luchtige lekkernijen op tafel die je helemaal naar wens kunt vullen en decoreren. Succes gegarandeerd!